Sağlık

Oyun Bağımlılığı Yetişkinleri de Etkiliyor

Özellikle erkekler arasında popüler bir eğlence aracı olan video oyunları, bazı yetişkinlerde bağımlılığa neden olabiliyor. Bu durum bireylerin iş, aile ve sosyal yaşamlarında sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir. Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, daha çok oyun oynamak için çevresindekilerle daha az vakit geçiren, oyunlara daha çok odaklanmak için çevresindekilere yalan söyleyebilenlerin olduğuna dikkat çekti.

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, yetişkinlerde video oyunu bağımlılığı konusunu ele alarak oyun bağımlılığının önlenmesi için neler yapılabileceği konusunda bilgiler verdi.

Uzman Klinik Psikolog Cumali Aydın, geçmişten günümüze pek çok insanın eğlenmek ve boş zamanlarını değerlendirmek amacıyla pek çok aktiviteyle meşgul olduğunu, teknolojinin ilerlemesi ve bu ilerlemeyle birlikte hayatımıza giren araçların da hayatımıza girdiğini belirtti. zamanı değerlendirme biçimimizi etkilediğini belirterek şöyle devam etti:

“Bu değişimde en etkili olan teknolojik cihazlardan bazıları bilgisayarlar ve telefonlar oldu. Özellikle telefon ve bilgisayar oyunları vakit geçirmenin ve eğlenmenin önemli bir parçası haline geldi. “Bazı kullanıcıların bu eğlencenin sınırlarını çok fazla zorlaması eğlencenin amacından sapmasına, hatta bir nevi bağımlılığa dönüşmesine neden oldu.”

Oyun oynamaktan mahrum bırakıldığında yoksunluk belirtileri ortaya çıkıyor

Bazı yetişkinlerin oyun oynama süresini kontrol edemeyebileceğini belirten Aydın, “Mesela 1 saat oynayacağını söyleyebilir ama bu süre çok daha uzayabilir ve bu durum defalarca tekrarlanabilir. Oynamadığı zamanlarda bile zihinsel olarak oyunun içinde olmaya devam edebilir ve her zaman oyunla ilgili hayaller kurabilir. Oyun dışındaki aktivitelere zaman bulmak zor olabilir. Okula, işe ve arkadaşlarına zaman ayırmada zorluk yaşayabilir. Oynamadığı zamanlarda bazı zihinsel durumlar yaşayabilir; sıkılabilir, depresyona girebilir, hatta öfkelenebilir. Yani oyundan mahrum bırakıldığında yoksunluk belirtileri ortaya çıkabiliyor.” Sanki konuşuyordu.

İş, aile ve sosyal yaşamda sorunlara neden olur

Aydın, bu bireylerin oynadıkları oyundan keyif alabilmeleri için oyunda geçirdikleri süreyi her zaman arttıracaklarını kaydederek, şöyle devam etti:

“Oyuncu oyunu tamamen bırakmak istediğinde başarısız bırakma girişimleri gerçekleşebilir. Ancak oyun oynamaya çok fazla vakit ayırdıkları için çevreleriyle çatışma halindedirler. Daha fazla oyun oynamak için etrafındakilerle daha az vakit geçirebilir, oyunlara daha fazla odaklanmak için etrafındakilere yalan söyleyebilirler. Ayrıca yoğun oyun oynamaları nedeniyle iş, aile ve sosyal yaşamlarında sorunlar yaşasalar da oyun oynamaya devam edebilirler. “Yukarıda sıralanan belirtilerin birçoğunu bir yıldan fazla süredir yaşıyorsak video oyunu bağımlısı olabiliriz.”

Oyun bağımlılığı maddi kayıplara da neden olabilir.

Uzman Klinik Psikolog Cumali   Video oyun bağımlısı yetişkinlerin oyunları hayatlarının merkezine yerleştirdiğini ve pek çok tutumunun bu merkez etrafında döndüğünü anlatan Aydın, “Zamanlarının çoğunu oyunlara ayırıyorlar ve kaldıkları sürece de oyun hakkında düşünmeye devam ediyorlar. oyundan ayrı. Oyun dünyasının sanallığı artık sanal olmaktan çıkıp gerçek dünyanın yerini almaya başlıyor. Aileleri ve sevdikleriyle sağlıklı vakit geçiremeyen çocuklar, zamanlarının çoğunu oyun oynayarak geçirmeye başlıyor. Bu durumda ilişkisel çatışmalar ortaya çıkabilir. Ancak işlerine gerekli zamanı ayıramamaları, işle ilgili sorunlar yaşamalarına ve maddi kayıp yaşamalarına neden olabiliyor.” dedi.

Duygusal sorunlar oyun bağımlılığını tetikleyebilir

Yetişkinlerde oyun bağımlılığını tetikleyebilecek birçok faktörün bulunduğunu belirten Aydın, şöyle konuştu:

“Bu unsurlar şunlardır: Sosyal hayatta oldukça asosyal ve içe dönük bir yaşam tarzı içinde olmak, hayatın getirdiği bazı sorunlar karşısında sağlıklı baş etme becerilerini kullanamamak, video oyunlarını sorunlardan kaçmak ve rahatlamak için bir sığınak olarak görmek, ailede, okulda, işte ve sosyal hayatta. Ortamlarda sık sık yaşanan sorunlar ve bu alanlardaki çatışmalardan kaynaklanan duygusal sorunlar, kişinin çevresinde oyun bağımlılığı olan bireylerin bulunması gibi faktörler risk faktörleri olarak değerlendirilebilir.”

Şiddet içeren oyunlar ile depresyon ve saldırgan davranış gibi durumlar arasında bir bağlantı vardır

Birçok çalışmanın video oyun bağımlılığının kişilerin ruh sağlığı üzerinde bazı sorunlara yol açtığını ortaya koyduğunu belirten Cumali Aydın, “Araştırma sonucunda şiddet içeren oyunlar; Yalnızlık, depresyon, kaygı, şiddete karşı duyarsızlaşma, dikkat sorunları, saldırgan davranışlar ve asosyalleşme gibi durumlar arasında ilişki olduğu gözlemlenmiştir. “Yoğun video oyunu oynayan bireylerde bu tür durumların daha sık meydana geldiği gözlemlenmiştir.” Formda bir açıklama yaptı.

Yetişkinlerde video oyunu bağımlılığını önlemek için neler yapılabilir?

Uzman Klinik Psikolog Cumali  Aydın, yetişkinlerde video oyunu bağımlılığının önlenmesi için neler yapılabileceğini şöyle anlattı:

“Kişinin öncelikle bu davranışın ortaya çıkmasına neden olan faktörleri anlamaya çalışması gerekiyor. Yani bu davranışın ne zaman ortaya çıktığını, hangi dönemlerde şiddetlendiğini, şiddetlendiği dönemlerde hayatında neler olduğunu, bu davranışın kişinin yaşamında ne gibi faydalar sağladığını sorgulamak gerekir. Bu ve benzeri sorular davranışın nedenlerini anlamayı kolaylaştıracaktır. Bu hangi noktalara müdahale gerektiğini belirlememize yardımcı olacaktır. Ancak kişi kendini sınırlamalı, oyunu ne zaman ve ne kadar oynaması gerektiğine uymaya çalışmalıdır.

Oyunda geçirdiği zamanı kademeli olarak azaltarak oyunda harcadığı zamanı da azaltmaya çalışmalıdır. Oyun dışındaki sosyal aktivitelere ağırlık verilmeli ve oyun oynama davranışına alternatif aktiviteler oluşturulmalıdır. Buna örnek olarak spor yapmak ya da rastgele bir sanat kursuna gitmek verilebilir. Aile ve arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirerek sosyalleşebilirler. Ancak oyun oynama davranışı kontrol edilemiyorsa ruh sağlığı uzmanlarından destek alınması öneriliyor.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu