Ekonomi

Sinpaş GYO’nun Muğla’daki Kızılbük projesi için ‘ÇED olumlu’ kararı

ESMA TURAN

Muğla 2. İdare Mahkemesi, Sinpaş GYO’nun Muğla’nın Marmaris ilçesi Kızılbük’te bulunan resort otel ve devre mülk projesine verilen ‘ÇED olumlu’ kararına karşı Marmaris Kent Konseyi’nin açtığı davayı reddetti.

Muğla’nın Marmaris ilçesinde Sinpaş GYO tarafından inşa edilmesi planlanan ‘Kızılbük Resort Otel ve Devremülk’ projesine verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının mahkeme kararıyla iptal edilmesinin ardından yeniden başlatılan ÇED sürecinde, Muğla Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü projeye ‘ÇED olumlu notu’ verdi. ‘ kararı çıktı.

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP), Marmaris Belediye Meclisi üyeleri ve bölge halkının yaklaşık bir yıldır mücadele ettiği proje hakkında açılan davalarda, Marmaris Belediye Meclisi yönetim kurulu üyeleri ‘ÇED’in iptali’ için dava açtı. Muğla Valiliği’nin 13 Ağustos 2021’de verdiği “gerekli değildir” kararı ve mahkeme, valiliğin ağustos ayında verdiği ÇED kararını iptal etti. Bunun üzerine şirket, 8 Eylül 2022’de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na yeni bir ÇED başvurusunda bulundu. Muğla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 10 Mart 2023’te projeye ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. .

Marmaris Kent Kurulu, ‘ÇED olumlu’ kararının ‘hukuka aykırı olduğunu, alanın milli park içerisinde kaldığını, sürecin yürürlükteki imar planlarına aykırı olduğunu, projenin ekosisteme ve habitata, Caretta’ya geri dönülemez zararlar vereceğini’ belirtti. Caretta ve Akdeniz fokları, Marmaris Körfezi’nin giriş ve çıkış noktasında bulunmaktadır. Transit güzergah üzerinde olduğunu ve endemik bitki türlerinin bulunduğunu iddia ederek iptal davası açtı.

“HUKUKA UYUŞMAZLIK YOK” SONUCA ULAŞILDI

Muğla 2. İdare Mahkemesi, 23 Ocak’ta davanın reddine karar verdi. Mahkeme kararında, “Planlanan projenin çevreye olası etkileri ÇED Raporunda incelenmiş olup, mevcut mevzuata göre herhangi bir eksiklik bulunmadığı,” ifadelerine yer verildi. ÇED raporunun yeterli ve uygun olması, inceleme, hesaplama ve değerlendirmelerin yeterli bilgi, bilgi ve belgelere dayanması ve projenin bölgede gerçekleştirilecek diğer projelerle birleştirilmesi.” “Etkin olması durumunda çevre üzerindeki kümülatif etkilerin kapsamlı bir şekilde incelendiği ve gerekli önlemlerin alındığı yukarıda özeti verilen bilirkişi raporuyla da teyit edildiğinden, söz konusu süreçte herhangi bir hukuk ihlali olmadığı kanaatine varılmıştır. Çevreye olumsuz etkilerin en aza indirilmesine yönelik tedbirler raporda yer alıyor.”

“İTİRAZLARIMIZI VE ÇABALARIMIZI DEVAM EDİYORUZ”

Konuyla ilgili olarak Marmaris Kent Konseyi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Sinpaş’ın kıyı kenar hattını tahrip ettiği, düzenlediği, kendisine ait olmayan 15 hektarlık milli park alanını tahrip ettiği ve işgal ettiği somut delil olarak ortada olmasına rağmen; üstelik bilirkişi raporunun dayandığı bilimsel gerçekler de ortadayken, Valiliğin ÇED’e gerek olmadığı kararını iptal etmesi ortada, böyle bir hukuksuzluk kabul edilemez.Ancak gelişmemiş bir bölgede olması nedeniyle kanalizasyon, su, elektrik altyapısı ve kadastro yolunun bulunmadığı resmi belgelerle kanıtlanırken, Bu tavrımız, failin yanına kâr kalmasını sağlamaktır. İtirazlarımızı ve mücadelemizi sürdürüyoruz ve biliyoruz ki sonunda haklı çıkacağız. Halkın olan, halkındır. “Vazgeçmeyeceğiz” Hukuk herkese eşit şekilde uygulanana kadar adaleti arama çabası içindeyiz.”

haber-aricak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu